CARE 17期: 護「事」話你知 – 選擇

CARE 雙月刊

依篇短文刊出之日,應該係final year同學出緊 long con,思索緊前路之時,舊時嘅前輩,多數都會話,畢業做幾年公立醫院學吓野先,日後再諗發展,不過早了解早預備,一定有好處,所以今次講吓香港地做護士可以選擇嘅出路。

1. 政府及公營機構

公立醫院當然唔在講啦,政府部門如衞生署、社會福利署嘅護士職位都係近年熱門嘅選擇。疫症之下,衞生署嘅工作頓成咗鎂光燈焦點,其實衞生署一直都係負責香港公共衞生以及基層醫療嘅部門,讀書時期可能較少接觸,不過講到母嬰健康院、胸肺診所、衞生防護中心等等,相信大家都唔陌生,政府護士職位唔係全年招聘,有興趣嘅記得留意政府嘅招聘廣告。除左傳統護士職位外,都有唔少同學會投考紀律部隊職位,例如懲教署、消防處。

2. 非政府機構

香港大部分社福服務都係由非政府機構(NGO)營運,例如安老院、殘疾人士院舍、日間中心以至近年政府推行嘅地區康健中心,對社區工作有興趣嘅同學可以嘗試了解,睇睇會唔會成為日後嘅選擇。

3. 私人機構

私家醫院、醫療中心、保險公司、醫學美容、醫療設備/軟體公司等等等等,以至透過中介公司搵工,不同工種可謂百花齊放,長工短炒日間長夜,基本上咩都有得揀,尤其近年醫療保險愈來愈普及,私人市場有好大嘅發展空間。當然,私人公司同公營機構最大嘅分別,可能就係對盈利嘅睇法唔同。

4. 學術研究及教學

護士進修已經係大勢所趨,PRCC、Master可能已經係CV嘅基本配置,隨著愈來愈多醫療相關課程開辦,亦都有唔少護士選擇進入教學工作,如果有心志投身研究同教學,就要諗下盡快拎多張「沙紙」啦。

5. 轉行

讀本科,又無話一定要做本科嘅,可能有同學讀到最後,發覺自己原來唔想做護士,唔好覺得浪費,成世人流流長,梗有機會遇上轉換跑道嘅時間,最緊要清楚自己想要嘅係乜,唔好俾自己後悔。
我同班嘅同學,有畢業後一直做公立醫院,有一早投身私營市場,有進修到博士學歷晉身教授之列,有轉讀其他科目轉行,有全職媽媽,一路行一路諗,總會搵到一條屬於自己嘅路。

最後,大家記得留意 Nursing Council 今年推出嘅 Voluntary Scheme on Advanced and Specialised Nursing Practice,尤其如果大家諗住報名讀 Master,就要了解日後如果想透過依個計劃申請專科護士資格有咩要留意啦。

文: c.w.

下載 CARE 17期

CARE 雙月刊
Care 26期: 如何做一個守閘者

《如何做一個守閘者》 在都會大學(前身稱香港公開大學)任教的十三年裡,我有幸向各位前輩學習如何成為一 …

CARE 雙月刊
Care 26期:當一個內科姑娘變成一個「麻煩家屬 」

這是一段筆者的奶奶生前在某間急症醫院血科病房的經歷。   她是末期淋巴癌患者,那次入院是她 …

CARE 雙月刊
Care 26期: 護「事」話你知- 報AIRS,唔駛怕

從前在病房工作時,我最怕的事就是「報AIRS」(AIRS – Advanced Incidents …